Innovativ Organisation del 3 - Vi, Teamet



Detta är fortsatt fördjupning i modellen Innovationshuset. Idag handlar det om nästa perspektiv i huset - Vi, Teamet
Vilka förutsättningar krävs för att en grupp ska kunna vara effektiv och innovativ?
Här finns en hel del studier, och läslistan kan lätt göras väldigt lång!

Susan Wheeland visar i sin forskning hur grupper utvecklas till högpresterande team. Notera: utvecklas! För grupper är inte team per definition. En grupp blir ett team först när gruppen gått igenom stadier av utveckling, och övervunnit de hinder som kommer längs vägen. Precis som en individ behöver reflektera för att utvecklas så behöver et team. För detta behövs bland annat utrymme för dialog, strukturerad dialog. Hinder och utmaningar blir problem när de ”göms” och inte hanteras.

Sarah Lewis lyfter i boken ”Positive psychology at work” fram en studie där dialogen i team studerats. Effektiva, högpresterande team präglas av en positiv dialog med en övervikt 5:1 mot negativ dialog. Samma förhållande lyfts fram i Malcolm Gladwells ”Blink”, där par i relationsterapi spås en god chans att klara sig igenom sin kris om de har en dialog som kännetecknas av 5:1 positiv mot negativ dialog. Hur agerar vi i våra team och relationer, kan vi fråga oss.




Googles egen forskning lyfter fram ”Psychological Safety” som den viktigaste faktorn för ett väl fungerande, effektivt och innovativt team (https://rework.withgoogle.com/blog/five-keys-to-a-successful-google-team/). Att kunna vara sig själv, ta risker och vara sårbara inför varandra.

Det handlar alltså om att bygga en stärkande, positiv och lösningsfokuserad teamkultur. Att få komma till jobbet och kunna vara sig själv till 100%. ’Wholeness’, i Teal-termer. Att definiera vår teamkultur, och hur vi gör saker tilsammans. Det handlar om att bygga tillit, och struktur, och att hela tiden lära oss, och göra mer av det vi gör bra.

Det innebär också att teamet behöver ha en del av de verktyg som traditionellt sett har varit chefens. Att samskapa lösningar, hantera konflikter, individuell och kollektiv utveckling, sätta mål och prioritera blir centrala delar i teamets vardag, och detta kräver kunskap.

Det räcker alltså inte med att införa nya ramverk för den agila organisationen. Om man inte samtidigt lyfter individens och teamens medvetenhet, kunskaper och förmågor riskerar en rent strukturell insats att ge väldigt små effekter i verksamheten.

Struktur + Kultur = Sant! Igen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innovativ Organisation del 4 - Organisationen

Team: Autonomi behöver gå utanför introversion