Kultur + Struktur = Sant


Hur skapar man förutsättningar för innovation? Och varför vill man det?
Varför?
Jo, för att utveckling är det som tagit oss människor framåt, genom årtusenden. För att innovation betyder utveckling, och utan det står vi still. Och som Jack Welsh en gång uttryckte det: När omvärlden rör sig fortare än du är du redan död. Du har kanske bara inte slutat andas än. - och det vill vi ju inte...

Att skapa innovation. Att bygga förutsättningar för innovation. Att skapa en miljö som bygger förutsättningar för innovation. Att forma en kultur som skapar en miljö som bygger förutsättningar för innovation… - där satt den. Det är det det handlar om. Att forma en kultur som skapar en miljö som bygger förutsättningar för innovation.

Kultur och miljö – för att innovation är beroende av kreativitet. Och kreativitet är beroende av motivation. Och motivation skapas av mening, påverkan, utveckling, och att kunna leva tillräckligt i linje med sina grundläggande övertygelser och värderingar.

Innovation - för att förnyelse är nödvändig och faktiskt väldigt rolig när den är rätt genomförd. För att innovation är utveckling. Att hänga med. För att inte avvecklas och gå under.


Min övertygelse och erfarenhet är att en tydlig, stark och förankrad kultur, definierad ur de inneboende värderingar som finns i organisationens individer, är en förutsättning för att på riktigt nå full potential. Men det räcker inte att jobba med bara värderingar och kultur. Man måste, med all nödvändighet jobba med struktur samtidigt. För när man tagit ett litet steg på den kulturella vägen behöver det finnas struktur som stöttar det steget. Annars kommer förändringen endast att vara temporär.

Det går inte heller, enligt min erfarenhet, att jobba enbart med struktur för att skapa förändring. Oräkneliga är de projekt som ritat om boxar, skapat processer och jobbat med flöden utan att samtidigt aktivt adressera de beteendestyrande, kulturella aspekterna av en verksamhet. Oräkneliga är de summor som spenderats i onödan. Utan att nå de resultat som eftersträvats.

Alltså: för varje kulturutvecklande initiativ och aktivitet behövs ett korresponderande strukturellt stöd, och för varje strukturellt initiativ behövs en kulturell motsvarighet för att åstadkomma förändringen man vill se i den nya strukturen.
Och man lyckas bäst när man börjar med kultur, och därefter, ur de behov som uppstår, skapar struktur som stöttar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innovativ Organisation del 3 - Vi, Teamet

Innovativ Organisation del 4 - Organisationen

Team: Autonomi behöver gå utanför introversion