Team: Autonomi behöver gå utanför introversion

”En uppgift är avslutad först när omgivningen och jag är överens om att den är det.”

Ordet autonomi kommer av grekiskans autos (själv) och nomos (bruk, ordning, lag). Själv-ordning, själv-lag, självstyrande. Och det är ju gott och väl att vara självstyrande. Att på bästa sätt slutföra sina uppgifter. Att själva styra över hur och när. Men det räcker inte för att skapa en autonom organisation. Autonoma team kan inte bara fokusera på att slutföra sina uppgifter. Då blir de snarare introverta team.

Ta liknelsen med an autonom drönare. Autonomi i det här fallet innebär att drönaren ska kunna utföra ett väl definierat uppdrag, utan yttre styrning. Till exempel leverera en medicin till en väl definierad plats. ”Definition of done” i det här fallet skulle vara att medicinen är levererad till koordinat x:y.  Men, det vore ju… olämpligt att tex gena igenom en lyftkran som inte stod där igår, eller att landa på en barnvagn. Alltså: autonomi förutsätter att drönaren aktivt inhämtar information från omgivningen och självständigt agerar efter den för att leverera det värde som uppdraget definierat.

Detsamma gäller ett autonomt team. Att leverera sina uppgifter mot ett fördefinierat ”definition of done” är ofta inte tillräckligt, Av två skäl: dels är det mycket svårt att i förhand, entydigt och tillräckligt definiera vad ”färdigt” är. Dels förändras omvärlden kontinuerligt. Det är alltså inte säkert att det som var ”färdigt” när vi började är färdigt när vi är klara.

Teamet måste alltså, för att kunna kallas autonomt, aktivt inhämta information från omgivningen och självständigt agera efter den för att leverera definierat värde.

Lyckas vi bygga en kultur av ansvarstagande och autonomi, och strukturer och forum för informationsutbyte, då finns grunden för autonomi in sin hela mening. DÅ kan vi vara trygga i att uppgifter löses inte bara för att uppfylla ”definition of done” utan för att skapa önskat värde.

Slutsats: Blanda inte ihop autonoma team med introverta team. Det första tenderar att leverera värde. De senare riskerar att leverera friktion.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innovativ Organisation del 3 - Vi, Teamet

Innovativ Organisation del 4 - Organisationen