Engagemang, autonomi, medarbetardriv - hur? Kultur och Ständigt lärande


När dina värderingar blir företagets, och när ni tilsammans aktivt reflekterar för att lära och utvecklas, då finns fundamentet för en hållbar organisation!

För att kunna navigera i en allt mer komplex och snabbrörlig omvärld behöver vi gå ifrån den toppstyrda organisationen. Lägger vi dessutom till generationsskiftena vi redan står inför blir detta alltmer tydligt. Den organisation som inte snart orienterar sig utifrån sina medarbetare kommer att möta utmaningar.

Detta är fortsättningen på tidigare inlägg som behandlade perspektiven värdeskapande och beslutsprocesser. Här lyfter jag fram två andra, avgörande perspektiv: Stärkande, äkta & agerad kultur och Ständigt lärande.

Stärkande, äkta och agerad kultur.
Perspektiv nummer tre handlar om kultur. Stärkande, äkta och medvetet agerad kultur. Vad menar jag med det egentligen? Jo, ungefär såhär.

Stärkande kultur:
Det finns kulturer som är stärkande. Kulturer som vi som människor trivs och växer i. Det är faktiskt så att det finns bra och dåliga kulturer. Att det finns rätt och fel – ja, om du vill skapa resultat, vill säga. Annars är det inte så noga. Och det handlar återigen om hur vi är mot varandra. Vi vill bli accepterade för dem vi är, styrkta av våra kollegor i ett positivt klimat.

Äkta kultur:
Med det menar jag att det är min, vår kultur. Det är vi som individer, och våra värderingar som definierar kulturen. Det görs inifrån och ut, bottom up, från individen och utåt, och inte på något annat sätt. Då, och bara då, blir det äkta. Förankrat. Och bara när det är äkta kan vi på riktigt köpa in.

Medvetet agerad kultur:
”Kultur är summan av våra handlingar mot varandra.” Jag gillar det! Det belyser så fint att det handlar om agerande. Kultur skapas i interaktion. När vi möts, samarbetar, …eller motarbetar. När vi pratar, skrattar, …eller grälar. När vi är människor.
Och ska en kultur skapas, formas, måste vi agera den. Det räcker inte att identifiera vilka våra värderingar är. Det räcker inte heller att beskriva vad dessa innebär för oss i form av beteenden. Det är först nar vi strukturellt, aktivt börjar göra saker på ett annat sätt som kultur skapas. Att medvetet skapa det jag brukar kalla verksamhetsritualer. Sätt vi gör saker på för att leva vår kultur. När vi utifrån våra värderingar och definierade beteenden skapar strukturer, arbetssätt och ritualer som gör att vi per automatik hela tiden bygger vår kultur. Då är den medvetet agerad. Och då blir den genuin.
Ständigt lärande, genom regelbundna återblickar.
Det fjärde perspektivet handlar om reflektion. Precis som vi som individer behöver reflektera för att lära och utvecklas behöver vi som organisation göra detsamma. Och det är det perspektiv 4 handlar om. Att skapa utrymme och strukturer för ständig återblick, retrospektiv. Med fokus på vad som fungerat väl, och mål att bygga vidare på det samtidigt som vi slutar göra det som inte fungerar. Det kan låta enkelt, och det är det också. Det som brukar vara svårt att aktivt värdera och prioritera detta. Det ger ju inte alltid omedelbar avkastning! Men att tillvarata det som fungerar väl i en organisation, och sprida det för att lära av varandra kommer på sikt att skilja ut en framgångsrik organisation från resten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innovativ Organisation del 3 - Vi, Teamet

Innovativ Organisation del 4 - Organisationen

Team: Autonomi behöver gå utanför introversion