Next Level Organisation - Hur det startade

Den här bloggen handlar om medarbetardriven organisation. Inlägget handlar om hur det hela började. Varför välja att göra något som är till stor del oprövat, när det finns fungerande modeller för organisation. Eller gör det...?


2001 tog jag examen från Chalmers. Specialiserad på kretskortsdesign började jag jobba med just detta. Jag insåg tidigt att: ”det här kommer jag aldrig bli riktigt, riktigt bra på, för det är inte här mitt hjärta är.” Där och då gjorde jag en viktig insikt. Trots att jag hade specialiserat mig på högskolan mot en specifik inriktning var det inte nog för att motivera mig att bli riktigt duktig. Min motivation, mitt hjärta, låg hos människan. Vad är det som driver individer, och hur kan man få en grupp människor att bli ett team och prestera gemensamt mot ett gemensamt mål. Hur skapar vi förutsättningar i organisationer för att tillvarata så mycket som möjligt av varje individs potential? Dessa frågor drev mig, och ledde mig till roller inom teamledning, chefs- och ledarskap samt organisationsutveckling inom det bolag jag var verksam i.

Efter nästan 11 år i en traditionell organisationshierarki drabbades jag av en utmattningsdepression till följd av för mycket arbete under för lång tid. Denna erfarenhet fick mig att göra många insikter. Bland annat övertygelsen om att den hierarkiska organisationen i sig har brister. Brister i att tillvarata människors fulla potential. Brister i att få så många som möjligt att må så bra som möjligt. Brister i att hålla motivation, av rätt orsaker, uppe. Motivation som är en nyckel till kreativitet, som i sin tur är en nyckel till innovation.


2013 grundade vi CaptureInnovation. Ett nytt bolag byggt på nya fundament. Med Mintzbergs ”Ad-Hocracy” i grunden, och en del kunskap inom beteendevetenskap, innovation och organisationspsykologi valde vi att organisera helt platt. Helt platt! Det betyder – inte en enda chef. Inte en enda hierarki. Inte någon som har en formell roll som står över någon annan. Verksamma inom mjukvaruutveckling, med hjärtat i att göra saker på nya sätt, tilsammans.

Konceptet visade sig fungera. Vi var lönsamma från början, och energin i organisationsformen var slående! Löpande tog vi influenser från bland annat Teal, Agile, Lean, Sociocracy 3.0 för att skapa ett smörgåsbord av tillämpningar som fungerar. Snart började andra företag ställa frågor. ”Det där ni gör, och sättet ni gör det på… Det verkar vara något. Kan ni hjälpa oss transformeras?” Och fram växte en ny affär, som vi inte planerat för, eller förväntat oss.

Nu, 2018, känner jag att vi har så mycket erfarenhet att dela med oss av, från egna experiment inom CaptureInnovation och från en rad olika kunder. Kunder i olika segment där vi på olika sätt hjälpt till med en transformation mot högre medarbetarinflytande och engagemang. Erfarenhet som kan vara många bolag till gagn i sin egen transformation.

Denna blogg samlar erfarenheter, och redogör för det som vi funnit fungera.

Ta den för vad den är, en rad tips och tricks. En rad ”practices” att tillämpa efter övervägande och behov.

För något har vi lärt: det finns inte ett färdigt ramverk att bara ta och tillämpa var som helst. Nyckeln är anpassning. Att givet de förutsättningar som finns i varje organisation anpassa, börja i olika ändar, testa, utvärdera. Och när man gör det, med tålamod, då händer saker…

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innovativ Organisation del 3 - Vi, Teamet

Innovativ Organisation del 4 - Organisationen

Team: Autonomi behöver gå utanför introversion