Engagemang, autonomi, medarbetardriv - hur? : Värdeskapande & Beslutsprocesser


När du förstår hur du tillför värde i din organisation, och dessutom inkluderas i de beslut som påverkar värdeflödet, då finns grunden lagd för långsiktigt värdeskapande!

För att kunna navigera i en allt mer komplex och snabbrörlig omvärld behöver vi gå ifrån den toppstyrda organisationen. Lägger vi dessutom till generationsskiftena vi redan står inför blir detta alltmer tydligt. Den organisation som inte snart orienterar sig utifrån sina medarbetare kommer att möta utmaningar.

Har du insett detta och vill börja en transformation mot en mer medarbetardriven organisation? Grattis! Ni är just på väg att börja en mycket spännande resa. En resa som kanske inte tar er dit du hade tänkt. Och det är helt i sin ordning. För kraften i att släppa loss energin hos många är stor, och det kan skapa saker som du idag inte kan förställa dig.

Men för att komma igång på ett bra sätt behöver du, i min erfarenhet arbeta med 4 olika perspektiv parallellt: Förståelse för helheten. Involverande & öppna beslutsprocesser. Stärkande, äkta & agerad kultur. Ständigt lärande.

Idag berör jag översiktligt två av dessa perspektiv: Värdeskapande & Beslutsprocesser.



Hur skapas värde? - Förståelse för helheten.

Detta perspektiv handlar om att skapa en gemensam förståelse av helheten. Hur jag som individ skapar värde. Att alla ska förstå hur värde skapas i organisationen, och vad som inte skapar värde. I en autonom/medarbetardriven organisation är förståelsen för värdeskapandet en nyckel till bidrag och kontinuerlig utveckling. Det är också en nyckel till att kunna identifiera nya möjligheter. Möjligheter till innovation, och utveckling av verksamheten.
Sedan handlar det om att stärka det som är bra och gott, och sluta göra det som inte skapar värde.

Detta kan göras på många sätt. Jag har arbetat både med Lean verktyg som Value Stream Mapping, och med mer agilt kollaborativa arbetssätt för att gemensamt skapa förståelse för värdeflöden. Metodiken är inte avgörande. Förståelsen som skapas, däremot, är det!



Involverande, öppna beslutsprocesser.

Nästa perspektiv handlar om inkludering i beslut. Att öppna upp-, involvera- och delegera i beslutsprocesserna. Det finns något fascinerande över det ögonblick där människor förstår att de kan påverka. När insikten görs – det här är vår organisation och vi kan utveckla den – tillsammans.

Att genom att hämta information från de som vet vad jag inte vet, och genom att prata med de som berörs av ett beslut faktiskt kunna fatta beslut som är bra, genomtänkta och accepterade. Stora beslut tar kanske lite längre tid, men när beslutet väl är fattat är också hela förankringsprocessen gjord, och effekten kan hämtas hem från dag 1.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Innovativ Organisation del 3 - Vi, Teamet

Innovativ Organisation del 4 - Organisationen

Team: Autonomi behöver gå utanför introversion